Bij warmte gaat het om de verwarming en warm (tap)water. Warmte wordt gemeten in GigaJoule. Hier zijn speciale meters voor. Huidige meters in de installatie zijn aangepast om in GigaJoule te meten
De GigaJoule is een natuurkundige en meetbare eenheid voor warmte. Het gas dat in de ketel gaat wordt gemeten in m3. De warmte die uit de ketel/verwarmingsinstallatie komt om de woningen te verwarmen, wordt gemeten in GigaJoule (GJ). De m3 gas die de ketel verspeelt omdat deze niet efficiënt werkt, komen niet terug in de GigaJoules en daar hoeft de klant als verbruiker niet voor te betalen. De klant betaalt dus alleen voor wat de ketel opbrengt.
Huurders die aangesloten zijn op een collectieve cv-ketel (1 grote installatie voor verwarming en warm water, meestal in een complex) kunnen niet kiezen tussen energieleveranciers. Hierdoor kunnen de tarieven hoog oplopen.
Om huurders te beschermen tegen te hoge tarieven, is de Warmtewet in het leven geroepen. De maximale tarieven worden vastgesteld door ACM (Autoriteit Consument en Markt).
In diverse woongebouwen zit een collectief systeem voor verwarming en warm(tap)water. Omdat (klantnaam) eigenaar is van dit ‘warmtenet’ is (klantnaam), volgens de Warmtewet, de leverancier van warmte.